gasthuisstraat 32, kaatsheuvel |

De vijf elementen voeding – laat voedsel je medicijn zijn

 

voeding5elOver weinig onderwerpen zijn meningen zo verdeeld als over gezonde en evenwichtige voeding. De vraag wat goed voor jou is wordt wel eens vergeten. Als we over goede voeding praten, gaat het meestal over voedsel en niet over jou die voeding nodig heeft.
Voeding heeft invloed op ons lichaam, onze dagelijkse energie en de geestelijke gesteldheid. Alleen zuiver en volwaardig voedsel dat op de juiste wijze wordt bereid, bezit levenskracht. Alleen vitaal voedsel is in staat om roofbouw op jou en het milieu te voorkomen.
Iedereen kan door middel van voeding zijn gezondheid/genezingsproces bevorderen.
De voedingsleer volgens de vijf elementen is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, die uitgaat van de energetische werking van voeding. Bij de energetische werking van voeding gaat het om wat voeding met jou doet nadat je het gegeten hebt. Dit houdt in dat voeding een (Yange) verwarmende of (Yinne) afkoelende werking heeft.
Het hangt van je conditie af wat voor jou geschikt is. Maar één ding is zeker te koud eten ❯ energetisch of fysiek is voor niemand goed!

De voeding die lokaal en biologisch groeit en in het seizoen, is meestal de juiste voeding die je op dat moment nodig hebt.

De kracht van de vijf smaken

Ieder voedingsmiddel behoort tot 1 van de 5 elementen. Zo kent ieder element zijn specifieke smaak. Elke smaak heeft een specifieke werking op een orgaansysteem en je emoties
Water ❯ zout ❯ nieren /blaas ❯ angst
Hout ❯ zuur ❯ lever/galblaas ❯ boosheid
Vuur ❯ bitter ❯ hart/dunne darm ❯ ongeduld
Aarde ❯ zoet ❯ milt/maag ❯ openheid
Metaal ❯ scherp ❯ longen/dikke darm ❯ verdriet
Iedere smaak is ieder element en dient in iedere maaltijd terug te komen, zodat dagelijks ieder orgaansysteem gevoed wordt via de maaltijden. Als de ingrediënten in de volgorde van de voedende element cyclus in de pan worden toegevoegd, wordt de kwaliteit geoptimaliseerd. Als jij je voeding dus optimaal gebruikt kun je jouw balans en emoties reguleren en je levenskracht versterken. Dat brengt je meer energie, vitaliteit en een gezonder leven met minder fysieke of emotionele ongemakken.

Wil je meer weten over de vijf elementen voeding maak dan een afspraak via het contact formulier. Bellen of appen kan ook.